Waldorf100 Tijdcapsule

Een momentopname van het Waldorf100 Festival met een blik op de toekomst

Een momentopname van het Waldorf100 Festival met een blik op de toekomst

Maar liefst 3.000 deelnemers werden ontvangen...

Op 20 september vond in De Fabrique in Utrecht het Nederlandse Waldorf100 Festival plaats. 100 jaar eerder werd de eerste vrijeschool opgericht in Stuttgart. Op verzoek van Waldorf-Astoria fabriekseigenaar Emil Molt zette Rudolf Steiner een school op om de kinderen van zijn werknemers te onderwijzen. Sindsdien groeit het vrijeschoolonderwijs wereldwijd. Vandaag zijn er over de hele wereld meer dan 1.180 vrijescholen in meer dan 70 landen.

...de officiële opening volgde...

Met korte toespraken van verenigingsvoorzitter Rian van Dam en wethouder Anke Klein, met Frans Lutters en onze bijzondere gast Sophia Christina Murphy-Molt, met het aansteken van de Waldorf100 Kaars én met een gezamenlijk lied onder leiding van Marcel van Os. Presentator Sander Bosch hield het overzicht.

Het Vuur & De Kaars

Vrijescholen werkten samen aan de Waldorf100 Kaars, die tijdens het festival werd aangestoken met het vuur van de vrijeschool.

Sfeerfilm van het festival

Een kort sfeerverslag van het Waldorf100 Festival met onder meer het aansteken van de kaars en het Waldorf100 Lied.

Er waren felicitaties van Arie Slob

De vrijeschool neemt een hele eigen plaats in, in het brede palet van ons onderwijs. Met aandacht voor de eigenheid van kinderen.Arie Slob

...en het festival ging van start!

Met een ambachtenstraat...
Een variëteit aan vak- en handwerk en nieuwe ambachten vonden de bezoekers in de Ambachtenstraat, in de buitenlucht van het festival. Van ijzer smeden tot koper slaan, tot manden vlechten. Maar denk ook aan de imker, de houtbewerker, de broodbakker, instrumentenmaker en de keramiek 3D-printer.

...kunstzinnige reflecties...

Waldorf100 Lied
Tijdens de opening werd het Waldorf100 Lied gezongen. Het stuk werd bewerkt en gearrangeerd door muziekdocent Marcel van Os en uitgevoerd door de studenten van Hogeschool Leiden én het festivalpubliek.

Waldorf100 klok

Op de ambachtenstraat werd de Waldorf100 Klok vervaardigd onder leiding van kunstdocent Rik ten Cate. De klok werd na het festival in brons gegoten om vervolgens als wisselklok te kunnen luiden op alle vrijescholen in Nederland.

Waldorf100 Gedicht

In de dialoogsessie van de 'Waldorf Tijdcapsule' gaven deelnemers en sprekers hun ideeën over het onderwijs van de toekomst en de rol van de vrijschool. Sneldichter David Mulder vatte de opbrengst in het Waldorf100 Gedicht.

...een markt met 40 kramen...

Organisaties en initiatieven rond het onderwijs en de vrijeschoolbeweging vormden samen de Waldorf100 Markt, die bestond uit tientallen kramen. De veelzijdige markt was dé ontmoetingsplek op het festival.

...en een expositieplein.

Op het plein werd leerlingenwerk tentoongesteld, er werden vormtekeningen en gedichten gemaakt, enkele films werden vertoond en festivalbezoekers konden een videoboodschap op nemen in de Waldorf100 Babbelbox.

Bekijk ook deze films...

Leerplan in beweging

Het docententeam van het Rudolf Steiner College uit Rotterdam toonde het leerplan van de vrijeschool in een performance met euritmische oefeningen.

Alumni blikken terug

Ter gelegenheid van '100 jaar vrijeschool' keek het Marecollege in Leiden samen met enkele oud-leerlingen terug op hun schooltijd.

Vrijeschool Babbelbox

We vroegen de mensen: 'Wat geeft jij jezelf en anderen mee voor de volgende 100 jaar vrijeschoolonderwijs?'

Water voor de zondenaar

Voor zijn examen maakte vrijeschoolleerling Ian Merkoulov de animatie 'water voor de zondenaar', die werd vertoond op het expositieplein.

Er waren workshops, lezingen en gesprekken...

...met onder meer deze publicaties, presentaties en verslagen.

Gert Biesta, onderwijspedagoog en hoogleraar

De opdracht van het onderwijs

Paul Zoontjens, em. hoogleraar onderwijsrecht

Naar moderne onderwijsvrijheid

BVS

Hans passenier

Hanean

Hanea

Modderkolk

Modderkolk

Monique VOL

VOL

Nadia

Nadia